info@itckep.com

0 216 349 2208

e-Serbest Meslek Makbuzu Çözümleri

Bir güven kurumu olan ITCKEP, Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) hizmeti ile dijital dönüşüme katkıda bulunmaktadır. Serbest meslek makbuzu, kâğıt serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahip olan elektronik bir belgedir. Serbest meslek erbabı olup hukuk, muhasebe, tıp, mimarlık, mühendislik, denetim ve benzer alanlarda vekil, danışman, müşavir, denetçi, aracı, arabulucu, mimar, mühendis ve benzer alanlarda serbest meslek faaliyetlerinde bulunanların mesleki faaliyetlerine yönelik düzenlenir. Serbest Meslek Makbuzu uygulaması sayesinde bu makbuzlar elektronik ortamda kolaylıkla izlenebilir.

 

ITCKEP Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) Avantajları Nelerdir?

 
Tüm veriler elektronik ortama taşındığı için verilerin kaybolma riski ortadan kalkar.
E-Serbest Meslek Makbuzu
E-Serbest Meslek Makbuzu
Kâğıt tüketimini ortadan kaldıran bir uygulama olduğu için daha çevreci bir yaklaşım ile hareket edilmesine olanak sağlar. ITCKEP e-imza uygulaması

İşlemler dijital ortamda gerçekleştiği için basım ve arşiv gibi masraflardan tasarruf edilmiş olur.

E-Serbest Meslek Makbuzu
E-Serbest Meslek Makbuzu
Serbest Meslek Makbuzu işlemleri çok daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleşir.
Eski serbest meslek makbuzlarına, tek tıkla ve kolayca ulaşmak mümkündür. 
E-Serbest Meslek Makbuzu
 
     

ITCKEP E-SMM NEDİR?

ITCKEP Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM); serbest meslek esbaplarının mesleki faaliyetleri kapsamında yaptığı tahsilatlar için düzenlediği dijital evraktır. Sistem ile elektronik ortamda serbest meslek makbuzu oluşturulabilir, muhafaza edilebilir, ibraz edilebilir ve raporlanabilir. ITCKEP e-SMM portalı üzerinden oluşturulan makbuzlar, hukuki olarak kâğıt serbest meslek makbuzuyla aynı niteliğe sahiptir. ITCKEP e-SMM portalı sayesinde makbuzlar elektronik ortamda kesilir ve bütün süreçleri kolaylıkla izlenebilir. ITCKEP e-SMM uygulaması, verilerin dijital ortamda güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini mümkün kılar. Geçmişe dönük makbuzlar, filtreleme seçenekleri sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde bulunabilir. Makbuz işlemlerini tamamen dijital ortama taşıyan ITCKEP e-SMM, böylece verilerin kaybolma riskini tamamen ortadan kaldırır. Kâğıt tüketimini ve kargo gereksinimini ortadan kaldıran ITCKEP e-SMM portal, maliyetten büyük oranda tasarruf edilmesini sağlarken, kullanıcılarına çevre dostu bir yaklaşım sunar.
ITCKEP e-SMM portal sayesinde serbest meslek erbapları, internet bağlantısı olan her yerde serbest meslek makbuzu kesilebilir ve finansal operasyonlarını pratik bir şekilde raporlayabilir. ITCKEP e-SMM sisteminde oluşturulan makbuzlar tek tıkla müşterilere ulaştırılabilir ve anında görüntülenebilir. Böylece makbuzların ulaşmaması ya da kargoda kaybolması gibi sorunların önüne geçilmiş olur.

ITCKEP E-SMM SİSTEMİNİ KİMLER KULLANABİLİR?

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre serbest meslek erbabı kişiler 2020 yılı Haziran ayı itibarıyla serbest meslek makbuzlarını e-SMM olarak iletmek durumundalar. Hukuk, muhasebe, tıp, denetim, mühendislik, mimarlık ve benzer meslek alanlarındaki; danışman, vekil, denetçi, müşavir, aracı, arabulucu, mühendis, mimar ve benzeri serbest meslek esbapları, makbuz işlemlerini ITCKEP e-SMM portal üzerinden rahatça ilerletebilir. Serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, diş hekimi, avukat, veteriner hekim, doktor, senarist, yönetmen, ressam, bestekar, yazar, artist, kimyager, öğretmen, sağlık memuru, menajer ve rehber gibi serbest meslek erbapları da istemeleri halinde ITCKEP e-SMM sistemine geçiş yapabilir.

ITCKEP E-SMM’NİN AVANTAJLARI NELERDİR?

ITCKEP e-SMM, serbest meslek çalışanlarına hız, maliyet, iş gücü ve veri güvenliği gibi konularda birçok kolaylık kazandırır. Serbest meslek erbapları, elektronik ortamda makbuz oluşturarak giderlerini büyük oranda azaltabilir ve tahsilat süreçlerini hızlandırabilir. ITCKEP e-SMM portalın kullanıcılarına sunduğu bazı avantajlar şöyle sıralanabilir.

  • Tamamen elektronik ortama taşınan verilerin kaybolma ve zarar görme riski ortadan kalkar.
  • İşlemleri dijital ortama aktararak basım, arşiv ve kâğıt gibi masraflardan büyük oranda tasarruf sağlar.
  • Serbest meslek makbuzu işlemleri elektronik ortamda hızlı, pratik ve güvenli bir şekilde gerçekleşir.
  • Elektronik ortamda saklanan serbest meslek makbuzlarına tek tıkla ve kolayca ulaşılabilir.
  • Hizmet karşılığında kesilen makbuzlarda alınacak net ücret, stopaj vergisi, KDV ve tahsil edilecek toplam tutarlar, otomatik bir şekilde hesaplanır.
  • Elektronik makbuzlar; makbuz kategorisi, vade tarihi, ödeme durumu gibi filtrelerle kolay bir şekilde listelenebilir.
  • Kargo, noter ve matbaa gibi gereksinimleri ortadan kaldırarak hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmesini sağlar.
  • Makbuzlar alıcıya e-posta ve SMS yoluyla ulaştırılır.
  • Elektronik serbest meslek makbuzları 10 yıl boyunca güvenli bir şekilde saklanır.
  • Serbest meslek makbuzu işlemlerinde kâğıt gereksiniminin ortadan kalkması nedeniyle çevreyi ve doğayı korur.

ITCKEP E-SMM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Serbest meslek erbapları, dijital dönüşümün Türkiye’deki güven kurumu olan ITCKEP’in e-SMM sistemine rahat bir şekilde geçiş yapabilir. ITCKEP’in resmî internet sitesinde yer alan kullanici-talep-formu/ üzerinden online olarak başvurunuzu yapabilir ya da 81 ilde hizmet veren yaklaşık 200 ITCKEP başvuru merkezi üzerinden kolaylıkla başvuruda bulunabilirsiniz.

 

SIK SORULAN SORULAR

E-SMM Kullanmak İçin E-Fatura ya da E-Arşiv Sistemlerine Kayıt Olmak Gerekir Mi?

Elektronik Serbest Meslek Makbuzu portalı kullanmak için e-Fatura veya e-Arşiv sistemlerine kayıt olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Geçmişe Dönük Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Kesilebilir Mi?

Bir ürün veya hizmetin verildiği anda e-SMM’nin düzenlenmesi gerekir. Yani geriye dönük Elektronik Serbest Meslek Makbuzu kesilmesi mümkün değildir.